Trenutno pregledavate Vrijeme je za bodorke

Vrijeme je za bodorke

Tek što jesenske temperature ohlade vodu,a prvi mraz «pokosi» preostalo lišće počinje ribolov bodorke(rutilus rutilus) iliti žutooke.Naravno da je bodorku moguće loviti tokom cijele godine.Međutim u toplijem dijelu godine kada su «u igri» mnoge druge vrste ribolov iste zahtijeva poseban pristup koji će koliko-toliko onemogućiti i ostale sitne vrste da nemilice napadaju mamce namijenjene upravo bodorki. Žutooka je prilagodljiva vrsta rasprostranjena u gotovo više-manje svim slatkim vodama(sporotekućice,stajaćice,kanali,veće rijeke…).Najbrojnije su u stajaćicama,kanalima i rijekama koje sporo teku.Dok su u ljetu raštrkane u svim slojevima vode i odlično se love tokom cijelog dana u jeseni i zimi su najdublji dijelovi neke destinacije mjesta gdje ih treba potražiti.Velika većina ribolovaca žutooku smatra tek dobrim mamcem za grabežljivce poput smuđa,štuke ili krupnog grgeča.Kako na trpezi nije cjenjena,a njena veličina nikog ne impresionira ribiči na ovu ribicu,osobito u ovom razdoblju, zaista su rijetki.Nju će u ovom dijelu godine loviti rijetki zaljubljenici,osobenjaci ili ribiči na kapitalne primjerke malih vrsta.

Pribor

Za ribolov bodorke u hladnim danima najbolje je upotrijebiti poduži direktaš,tj.najduži iz «keder seta».Ovakav prut zadovoljit će većinu situacija na vodi.U obratnom slučaju pomoći će duži,svakako,lak i osjetljiv direktaš.Naravno radi se o osjetljivim prutovima brze akcije na koje se sistem montira na vrh(stonfo) koji omogućuje brzu izmjenu sistema i brzopotezno prilagođavanje novonastaloj situaciji na vodi. Sistem treba biti osjetljiv poput vašeg pruta,tj.identičan onom za grublji ribolov uklije.Dakle, struna 00,8-0,12mm,plovak najviše 0,5 grama i udica 18-22 svezana na petnaestak centimetara dugačkom predvezu. Nekoliko olovnih sačmica jednake veličine treba grupirati odmah iznad predveza.Sistem ostavite tridesetak centimetara kraćim da zakvačena riba «sjeda» u slobodnu ruku. Ako na vašoj omiljenoj destinaciji prevladavaju krupniji primjerci koje nije moguće vaditi «na prsa» natjecateljski podmetač vitke drške neka bude neizostavni dio ribičkog arsenala.

Mamci i primama

Kako se nerijetko može dogoditi da se tijekom noći,osobito na stajaćicama,ulovi ledena pokorica koja će za dana nestati upravo je rano popodne ponajbolje razdoblje dana za krenuti u ribolov na žutooke.Sunčan,vedar dan svakako je poželjan za ribe koje će se biti aktivnije,ali i za ribiča da bar malo ogrije promrzle prste. Obilno primamljivanje sada je nepotrebno.Sitno razbacana primama ili mamac kojim namjeravate loviti najbolje su rješenje.Primame za bodorku ima napretek(Mossella,Sensas,Van den Ende,Milo,Riboval(vanilija)…).Primamu možete osiromašiti i potamniti(ako je voda bistra pa je riba veoma oprezna) kupovnom zemljom ili onom sa obližnjeg krtičnjaka ako nije zaleđen.Naravno da možete dodati i krušne mrvice i tako dobiti više smjese za manje novca.Za ribolov koji je u jesensko-zimskom razdoblju relativno kratak dovoljna je tek jedna vrećica(1kg) smjese).Na zamišljenu poziciju dovoljno je baciti nekoliko kuglica veličine oraha.Kako se bodorka hrani na samom dnu tako podesite i sistem.Ako ste pogodili u «sridu» plovak bi trebao živnuti nakon otprilike petnaestak minuta. Za mamac upotrijebite pinkije,male mesne crviće kombinirajući sve boje.Kako se žutooka sada drži u povećim jatima precizno primamljeno mjesto još će ih više zgusnuti i vi ćete vjerovatno vaditi jednu ribu za drugom. Griz nije oštar kao u toplijem razdoblju,već se očituje u laganom pomicanju plovka…To je trenutak za blago kontriranje.Više puta bodorka će natezati crvića,ali ga neće progutati.Tada promijenite taktiku kvačeći crvića čitavom dužinom poput gujavice i broj realiziranih grizova postat će veći. Svakih nekoliko minuta bacite kuglicu hrane ili nekoliko mesnih crvića na hranjeno mjesto Ribolov u ovom razdoblju otežava jedino hladnoća.U odnosu na topliji dio godine ribiči su sada zaista rijetki.To je svakako vaša prednost pa izaberite najbolje mjesto i uživajte bar sat-dva na vodi.

Englezi o žutooki

U knjizi engleskih autora «Sve o ribolovu» o bodorki stoji:»Da biste uhvatili veliku bodorku morate kombinirati vještinu,dobar pribor i poznavanje vode,a ako uspijete nadmudriti ribu težu od 0,45 kg možete biti ponosni-stotinama ribiča to nije uspjelo. Ako ulovite onu od kilogram,vrijeme je za snimanje,a ako vam se posreći i u mrežu stavite čarobnu bodorku od 1,5 kg,uživajte u svakom trenutku.Radi se o ribi života».

Odgovori