Trenutno pregledavate Neobični ulovi garešničkog kraja

Neobični ulovi garešničkog kraja

Za razliku od ulovljenih kapitalnih i(ili) prorijeđenih vrsta riba koje izazivaju divljenje i oduševljenje ribolovaca „ribe sa deformacijama“ čista su suprotnost. Ribolovci im se uglavnom čude i nepoželjne su im. Baš zbog svoje „falinge“ koja ih razlikuje od ostalih riba one su zanimljive, pogotovo za fotografiranje. Prošle godine zabilježio sam nekoliko neobičnih ulova na stajaćicama garešničkog kraja.

Mato Rijetković iz Kajgane nemalo se iznenadio dok je prošlog ljeta u koritu stare Ilove u Tomašici na kukuruz ulovio šarana deformiranog tijela sa „dodatnom“ perajom sa desne bočne strane. Teško je ustvrditi točan razlog ove deformacije no moguće je da je šaran bio ozlijeđen dok je još bio mala riba.

Zlatko Šapina iz Garešnice ulovio je na ribnjaku Skresovi na mesne crviće deveriku veličine dlana kojoj je nedostajao komad tijela u obliku trokuta blizu trbušnih peraja. Deverika izgleda kao da joj je netko nekoliko trenutaka prije nego ju je Šapina ulovio nožem izrezao komad tijela koji je mogao poslužiti kao mamac za grabežljivce. Također loveći na Skresovima Goran Kelava iz Garešnice ulovio je na mesne crviće krupnu babušku deformirane glave. Ribi je ustvari nedostajao komad glave, a usta su joj bila sužena i očito joj nije bilo lako uzimati hranu. Babulaja je možda bila žrtva nekog nesavjesnog ribolovca.

Jovo Nikolić iz Garešnice slučajno je, također na Skresovima, ulovio soma od 55 kg. Naime somina se podvezom (nekome je zagrizao i potrgao strunu) koji je bio na njemu zapetljao u strune Jovinih prutova i završio na suhom. Zanimljivost je u tome da je somina od 55 kg imala samo 160 cm dužine jer joj je nedostajao komad repa. Riba takve mase morala bi imati barem 40-50 cm više odnosno barem dva metra. Somu je vjerojatno neki od predatora odgrizao komad repa dok je još bio beba. Vjerojatno je zbog ovog nedostatka som vrlo brzo umoren jer je za ribu takve veličine pružao slab otpor.

Odgovori