Trenutno pregledavate Ribolov žutooke/bodorke !

Ribolov žutooke/bodorke !

Sada dok je ribolovna sezona «ni sim ni tam» pravo je vrijeme da skoknete u ribolov. Tome ide u prilog i lijepo sunčano vrijeme i temperature dobrano iznad nule.

Ribolov će vam dobro doći da se maknete iz svakodnevne kolotečine i uhvatite zalet za pravu sezonu. Kako se led otopio i na stajaćicama predlažem da krenete u ribolov na žutooke. Osim stajaćica, žutooke treba potražiti i na sporotekućim kanalima i rijekama. Treba ih potražiti pri, odnosno, samom dnu.

Ako uvjeti na vodi dopuštaju, najbolje da upotrijebite direktaš sa linijom identičnoj grubljem ribolovu uklije ( plovak 0,5 grama, struna 0,10 osnovna, predvez 0,8 mm, udica 20-ka svezana na 15-20-ak centimetara dugom predvezu i nekoliko olovnica grupiranih 30-ak centimetara od udice ).

U slučaju vjetrovitog vremena olova povucite bliže predvezu. Liniju ostavite nešto kraćom od pruta tako da zakvačena riba «sjeda» u slobodnu ruku.

Ako su prva dobra mjesta van dohvata vašeg direktaša upotrijebite osjetljivi ( 5-15 grama ) match prut sa laganim wagler plovkom (npr. 1 gram +0.6 grama ) i tanjom strunom ( 0,12-0,14 mm ) s udicom kao i na direktašu.

Puno prihrane nije potrebno. Kako je metabolizam  riba s njima još uvijek «na vi» dovoljno je tek nekoliko kuglica hrane da zamiriši u vodi i privuče žutooke.

Ako ste odabrali povoljnu poziciju grizevi će uslijediti vrlo brzo. Ako se radi o krupnijim primjercima, barem veličine dlana, pothvatač bi trebao biti obavezni dio vašeg ribičkog pribora. Za mamac je najbolje upotrijebiti male mesne crviće-pinkije isprobavajući sve boje.

Ako imate puno promašenih grizeva, crvića nataknite na udicu punom dužinom i broj realiziranih grizeva postat će veći. Uostalom dok se riba koncentrira na malenom području možete je zadržati i svako malo bacajući mesne crviće što preciznije na zamišljenu poziciju.

Ne zaboravite fotoaparat. Bistro !!!

Odgovori