Trenutno pregledavate Na štuku živim ribicama i usidrenim plovkom

Na štuku živim ribicama i usidrenim plovkom

Lov štuke usidrenim plovkom jednostavna je i učinkovita tehnika kojom se katkad ulove kapitalni primjerci. Ovakav način lova plemenite grabežljivice odličan je za duboke, mirnije, priobalne dijelove nizinskih voda jer je sistem sa velikim plovkom i olovom između kojih se nalazi živa ribica jednostavno nespretan za daleka zabacivanja. Pošto se štuka većinom «muva» bliže obali ovu «falingu» sistema nećete ni osjetiti. Za njegovu izradu potreban nam je poveći plovak čija gramaža mora biti tolika da ga živa ribica ( mamac ) ne može potapati. Obično je dovoljan plovak do 15-ak grama. Za ovakav ribolov najbolje je upotrijebiti fiksne plovke od pluta ili granuliranog stiropora jer su iznimno čvrsti i dugotrajni. Nadalje potrebno nam je olovo kojim ćemo cijeli sistem usidriti da ga mamac (ribica) ne može pomicati. Dovoljno će biti olovo od 30-ak grama. »Pletena žica» koja se na dva dijela jednog kraja može navući na strunu i specijalno je namijenjena za ribolov grabežljivaca živim mamcima, te se može naći u ribolovnim prodavaonicama, sljedeće je što nam treba. Sajlica, udica dugačkog vrata sa okom ili trokuka te zrno olova neophodni su da započnemo sa izradom sistema. Nakon što na strunu, koja ne bi trebala biti tanja od 0,30 mm, navučemo plovak i «pletenu žicu» koja slobodno rotira oko strune, napravit ćemo predvez sa dvostrukim čvorom iznad kojeg ćemo staviti zrno olova koje mora biti dovoljno veliko da «pletena žica» ne može preći preko njega odnosno predveza. Nakon toga napravit ćemo još jedan predvez na kraju kojeg se nalazi olovo. Taj predvez provlačenjem ćemo spojiti sa prvim predvezom. Njihov spoj može biti i obična vrtilica pogotovo ako tijekom ribolova uočimo da je olovo prelagano da drži sistem sa živim mamcem na mjestu. Naime, vrtilica će nam olakšati skidanje dijela sistema s olovom i njegovu promjenu. Kroz slobodni kraj «pletene žice» na kojem se nalazi vrtilica provući ćemo sajlicu na kraju koje ćemo prikopčati udicu s okom ili trokuku i sistem je gotov. Kao spoj «pletene žice» i sajlice možemo upotrijebiti i alkicu koju varaličari koriste kao spoj varalice i udice. Na taj način sajlica se lako skida pa je moguće živi mamac iglom za kedere prošiti, ako mislimo da ga grabežljivac može lako skinuti. Kod izrade sistema treba pripaziti da «pletenu žicu» ne smjestimo prenisko jer tada ribolov nema smisla. Naime živi mamac mora biti iznad dna i svojim kretnjama mamiti grabežljivicu. Aktivnost bez «zastoja u radu» živom mamcu će omogućiti «pletena žica» jer «garantira» radijus kretanja našeg mamca bez petljanja.

Prut za ovakav ribolov treba biti jači,izbačaja do 100-tinjak grama ili i više ako koristimo veliko olovo i mamac.Kotur treba biti kapaciteta barem 100-150 metara strune 0,30 mm.

Od mamaca najbolje je upotrijebiti one najžilavije i najživahnije, poput babuškica, bezribica ili manjih klenova. Pri realizaciji griza pričekajte da štuka proguta mamac i da s njim krene u dubinu ( plovak ravnomjerno klizi površinom ili nestane pod njom ).Tek tada potrebno je povući. Za ovakav ribolov neophodan je  široki podmetač, najbolje šaranski, osobito ako idete na mjesta gdje ima kapitalnih primjeraka. Cijeli siječanj je pred vama pa vrijedi pokušati, zar ne?

( Kristijan Keglević, 2007. godina )

Odgovori