Trenutno pregledavate Na krčevinama

Na krčevinama

Tek koji kilometar od centra gradića Garešnice nalazi se ribolovni teren kojim gospodari ŠRD «Šaran» iz Garešničkog Brestovca. Put do ove ribolovne destinacije je jednostavan i lak. S pravca Garešnica-Bjelovar ( preko Bereka ) u obližnjem Garešničkom Brestovcu skreće se desno na  dobar makadamski put koji vodi pravo do ribičke kućice. Tik uz ribičku kućicu nalaze se dva ribnjačića površine oko 0,7 hektara. Isti se pune iz obližnjeg šumskog izvora. Prvi manji ribnjak, koji je nastao spajanjem dva ribnjačića, najbogatiji je šaranom koji se ovdje prirodno mrijesti. Donji veći ribnjak bogat je šaranom, amurom, somom i smuđem. Grabežljivce, kažu, gotovo nitko ne lovi. U ribnjaku pliva i nekoliko krupnih tolstolobika, a najvećeg procjenjuju na nevjerojatnih pedeset kilograma. Od «sitnarije» najzastupljenija je žutooka koja ovdje doseže i pola kilograma. Ribnjačići, kao i sama okolina je uređena «cakung-pakung». Oko vode postavljeni su koševi za smeće te klupe ako ste slučajno zaboravili svoju omiljenu sjedalicu. Trava oko ribnjačića podsjeća na onu na golf terenima, a ugodna hladovina obližnjeg šumarka još je razlog više da posjetite ovu malu, ali slatku ribolovnu destinaciju.

Ribnjačići se redovito poribljavaju konzumnim šaranom i amurom. Tako za vrijeme «ribičkih» dana «padne» i preko sedamdeset komada šarana. Najviše se lovi na plovak, match tehnikom i direktašima, te na dobri stari grunt. Od mamaca najpopularniji su mesni crvići, kukuruz šećerac te Cukk iz staklenke. Primamljivanje na ovoj bogatoj vodi gotovo da i nije potrebno.

Destinacija je otvorena za ribolov utorkom, četvrtkom, vikendom i državnim praznicima od «zore do sumraka». Dnevna karta za ribiče «sa strane» stoji šezdeset kuna odnosno stodeset kuna za vrijeme «ribičkih» dana, što omogućuje obavljanje ribolova sa dva pribora uz ulov dvije tj. četiri plemenite ribe.

Društvo često organizira prijateljske ribolovne susrete i druženje od kojih je zasigurno najposjećeniji susret Brestovaca,natjecanje u «lovu ribe udicom na plovak».

Ovo ribičko društvo pripada među najstarija na ovom području proslavivši prošle godine četrdesetpet godina kontinuiranog rada.

Tome, kao i dobrom imiđu društva, doprinijelo je i novo-staro vodstvo društva sa predsjednikom Božidarom Šudarom. ( Kristijan Keglević, 2004. godina )

PRILAZ DO VODE:*****(5)

UREĐENOST OBALE I RIBOLOVNIH MJESTA:*****(5)

BOGATSTVO RIBOM:*****(5)

Odgovori