Trenutno pregledavate Zoran Bešlić – Bela, kolekcionar Dam kotura

Zoran Bešlić – Bela, kolekcionar Dam kotura

Zoran Bešlić – Bela iz slavonskog gradića Lipika strastveni je kolekcionar DAM kotura. Za pet, šest godina koliko se bavi ovim hobijem, Bela je sakupio četrdesetak primjeraka. Zanimljivo je da su gotovo svi ispravni i u besprijekornom stanju. DAM «mašinke» uredno su poslagane na policu u sobi u kojoj uz ostali ribički pribor i potrepštine zauzimaju središnje mjesto. Najstariji kotur u kolekciji je DAM Quick Finessa iz davne 1964. godine. Tu je još nešto mlađa DAM Internacional 30 te DAM Quick 330 N, inače «pljunuta» domaća rola VIR 103. Najmlađi u kolekciji su koturi iz serije ATR, stari tek oko godinu dana.

– Od djetinjstva mi se sviđao DAM pribor. Dok je moj brat lovio na DAM prut i kotur ja sam lovio sa direktašem. Mislim da se tada rodila ljubav prema DAM-u koja traje i danas. Ne znam zašto, ali od prutova više su me zanimali koturi- kaže Bela.

Do njih je dolazio na razne načine. Neke je kupio, neke je dobio od prijatelja, a do nekih je došao kupujući nove i dajući ih za stare koture. Modele iz kolekcije i danas koristi u ribolovu. Najdraža «Damica» mu je SEL 150 jer je na nju, uz podosta krupnih riba, ulovio i štuku od 11 kilograma. Osim DAM-ove kolekcije kotura, ovaj novopečeni šaranolovac i ribočuvar na obližnjim lipičkim destinacijama, ponajprije Pjeskari i Ramincu, posjeduje i prastari drveni prut Balzer. Radi se o teškom, dvodijelnom modelu, dugačkom 1,9 metara, sa četiri žičane vodilice na drugom dijelu. Vrh pruta «tanak» je poput ljudskog palca. Inače, najveća Belina želja je imati većinu serija DAM kotura, a ako mislite da mu možete pomoći svakako mu se javite na broj 098-817-662 !

( KRISTIJAN KEGLEVIĆ, 2007. godina ) 

Odgovori