Trenutno pregledavate Kratka povijest ŠRD “Ilova” Garešnica

Kratka povijest ŠRD “Ilova” Garešnica

U prvim poratnim godinama život je tek počeo podsjećati na onaj prijeratni. Naravno, nije bio nimalo lak. Sveopća oskudica «udarila» je svo stanovništvo. Uz mir kao utjehu za pretrpljene godine bilo je tu nešto dobro, stvarno dobro : priroda je bila kristalno čista, izvorna i nepomućena. Utemeljitelji pravila «ulovi i pusti» tada nisu ni postojali ( na ovim prostorima ), a pridjev zeleni zasigurno nije asocirao na mnogobrojne udruge za zaštitu okoliša. I šume i rijeke bile su «krcate» životom.

Osušiti ljeskov prut, izraditi drveni ili doraditi pluto plovak, «izliti» kuglice olova i nabaviti tek uzicu i udicu bilo je dostupno većini.Opustiti se u prirodi,barem nakratko,uloviti pokoju ribu…glavni su razlozi širenja i popularnosti ribolova kao općeprihvaćenog korisnog hobija,ponajprije,običnog puka.

Riba kao zdrava i lako dostupna hrana obogaćivala je siromašni «menu» običnog čovjeka.

Grupica entuzijasta odlučila je osnovati zajednicu koja bi «ozakonila» hobiste ovog dijela Moslavine.

Kasnoproljetnog dopodneva 12.5.1946. godine u gostionici ugostitelja Stjepana Viševića «našli» su se 22 dobrovoljca iz Garešnice i po dvojica iz susjednih sela Kaniška Iva i Veliko Vukovje.

Nakon podužeg vijećanja jedan od prisutnih ustane i ponosnim važnim tonom obznanjuje : Gospodo danas smo utemeljili Ribarsko športsko društvo «Ilova» sa sjedištem u naselju Garešnica.

Odlično gospodarenje vodama ( rijeka Ilova i Rozinova jama ) i pozitivan odnos prema ribičima i prirodi najbolja su reklama za društvo. Pogotovo u doba kada je za radio prijemnik ili televizor trebalo odvojiti podeblju teško zarađenu svotu ili unovčiti ponešto od četveronožnog blaga.

U sljedećim godinama društvo doživljava pravi bum.

1949. godine društvo okuplja 42, 60-ih 100-tinjak, a početkom 70-ih čak 500 ribiča. Na stranicama pravilnika uz mnoge odluke propisane su i najmanje mjere pojedinih ribljih vrsta i obavezna edukacija ribiča početnika. Brojne veselice održavale su se na rijeci Ilovi ( Rozinova jama ) gdje je društvo sagradilo ribarski dom. Na mnogobrojnim nastupima članovi društva nerijetko su potvrđivali status ( treće mjesto na kupu Hrvatske u Valpovu, natjecanje u prvoj državnoj ligi u 2 navrata i vrlo dobri rezultati u bacačkim disciplinama ).

Zbog radišnosti i sposobnosti društvu su povjerene organizacije brojnih športsko-ribolovnih manifestacija ( 1981. 27. prvenstvo Hrvatske, slet pionira na jezeru u Podgariću, završnica kupa Hrvatske 1991., slet kadeta 2000. i 2003. godine.

Od prošle godine društvo organizira vrlo posjećenu priredbu «Rujan uz vodu u Garešnici» ( šaranijada, fišijada, kup Ilove, natjecanje političkih stranaka u lovu ribe slobodnim načinom ).

Prije nekoliko godina društvo okuplja probranu ekipu i započinje s nastupima u trećoj državnoj ligi istok.

Dražen Bengez, Dražen Červeni, Zlatko Šapina, Tomislav Duković i Marko Kutlić «prošetali» su trećom ligom i već drugu sezonu započinju sa nastupima u drugoj državnoj ligi. Prošle godine postali su viceprvaci druge lige a, Dražen Červeni i Marko Kutlić izborili su pravo nastupa na svjetskom odnosno evropskom prvenstvu.

Danas društvo broji 300-tinjak članova i gospodari jezerom Skresovi koje se nalazi u širem centru moslavačkog gradića Garešnica.

( Kristijan Keglević, 2004. godina )

Odgovori