Trenutno pregledavate Na početku Europe

Na početku Europe

Tek petnaestak minuta relativno brze vožnje automobilom od Zagreba stiže se do graničnog prijelaza Bregana sa susjednom Slovenijom. Prirodna granica dvaju republika ustvari je rječica, bolje rečeno potok Bregana koji nakon dvadeset kilometara toka «nestaje» u mutnoj Savi. Vozeći još koji kilometar uzvodno prateći tok Bregane stiže se u selo Grdanjci gdje u mjesnoj gostionici možete uz predočenje osobne iskaznice kupiti dnevnu ribičku dozvolu koja stoji 150 kuna ( oko 20 eura ). Rječica je «široka» tek tri-četiri metra, a obale su joj obrasle u guste vrbe, slak, divlje kupine i koprive. Zbog toga je ribolov moguć tek iz vode uz upotrebu čizama «do ramena». U rječicu se ulazi kroz uske utabane puteljke na plićim dijelovima toka.

Da bi precizno plasirali mamac na zamišljenu poziciju potrebno je ( osim iskustva ) imati kratak prut čija dužina ne prelazi 1,8 metara. Zbog plašljivosti pastrva i klenova koji su jedine ribe stanovnici potoka hoda se polako koračajući, a ne «vukući» noge po vodotoku.

Dubina «do koljena» povećava se tek kod kaskadica gdje je tok tek nešto širi i «dubok do pasa». Na ovakvim mjestima zna «lupiti» i krupnija potočara do kilograma. Uglavnom se love mjerske, ali sitnije pastrve. Dok će mušičari sami potražiti onu pravu muhu, spineri love isključivo varalicama-leptirima veličine 2-3 na koje klenovi i pastrve najradije zalijeću. Spineri uz kratak i mekan spin prut upotrebljavaju male koture (100 metara strune 0,20 mm ) veoma brzog prijenosa 1:6, pa i više. Naime, mamac se prezentira uzvodno i povlači nizvodno niz jaku vodenu struju. Uz upotrebu kotura sporijeg prijenosa ne bi bilo moguće voditi varalicu koju «lomi» vodena struja. Svaki poveći kamen, grana nad vodom, gdje tok «vrti» mjesta su gdje treba plasirati mamac i uspjeh neće izostati. Udarni je srebrni leptir urešen crvenim točkama, leptir crnog krilca posutog žutim točkama i leptir tamnocrvenog krilca….Pri hodanju vodotokom pazite se na prelazu kod kaskadica jer postoji nagli prijelaz iz plitkog u dublji dio korita, dno korita je sklisko, a grane najbližih vrba pretanke da pomoću njih održite možda poljuljanu ravnotežu. Jedina neugodnost su vodene zmije(nisu otrovnice) koje se ponekad znaju sunčati na kamenju što viri iz rječice.

Cijelim tokom rječice Bregane gospodari ŠRD «Samobor» iz istoga gradića.

Rječica je podijeljena na tri revira. Na svakom od njih vrijedi zasebna pravila ribolova.

Prvi revir obuhvaća  područje uzvodno od ribnjaka «Divlje vode» u Gabrovnici. Ribolov je dozvoljen samo sa jednim priborom sa ribičkom rolom umjetnim ili mušičarskim mamcima vezanim na udicama bez kontrakuke max. veličine broj 14. Sve ulovljene ribe vraćaju se natrag po sistemu «ulovi i pusti». Sezona starta 1.svibnja.

Drugi revir počinje u Grdanjcima kod velikog slapa, pa uzvodno do restorana «Gabrovica». Lovi se također sa jednim priborom koji smije imati najviše jednu udicu ( mušicu ili varalicu ). Leptir( meps ) mora biti minimalne veličine broj dva i može imati najviše dvije udice ( jednokuke, dvokuke ili trokuke ) bez kontrakuke. Dozvoljen je ulov dvije pastrve od kojih jedna može biti potočna. Minimalna mjera za obje vrste je trideset centimetara. Ribolov na ovom dijelu počinje 15.travnja.

Treći, zadnji revir počinje kod Velikog slapa u Grdanjcima i završava na utoku Bregane u rijeku Savu. Uvjeti ribolova isti su kao u drugom reviru. Ribolov počinje 1.travnja.

U istom danu dozvoljen je ribolov u prvom, drugom ili trećem reviru.

( Kristijan Keglević, 2004. godina )

Odgovori