Trenutno pregledavate Malo juhe, puno rezanaca

Malo juhe, puno rezanaca

Tek što u prigradskom garešničkom naselju Kapelica, »rastegnutog» uz cestu Garešnica-Kutina, skrenete makadamskim putem prema prvim vikendicama «nabasat» ćete na splet ribnjačića kojima gospodari novoosnovano ŠRD Kapelica. Novopečeno,četrdeset i neko, ribičko društvo u B.B.Ž broji tek šest članova. Na izbornoj skupštini za predsjednika je izabran Ivan Cupek, za blagajnika Đuro Novačić, te za tajnika Goran Ćurić. Društvo gospodari sa četiri ribnjačića međusobno povezanih betonskim cjevima. Svaki od ribnjačića puni nekoliko izvora tako da je vodostaj stabilan i za najvećih vrućina. Smješteni u okružju šume, polja i vinograda pravo su mjesto za «ubaciti u ler» i bar nakratko zaboraviti životne obaveze i probleme.

Prvi ribnjačić je ujedno i najveći i površina mu je otprilike 50×60 metara. Dubina varira od 70 centimetara do tri metra. U ribnjaku nema «sitnarije» već samo šarani i amuri od dva-četiri kilograma. Drugi ribnjačić površine je otprilike 40×40 metara, a dubina mu je otprilike dva metra. U njemu je nastanjen većinom šaran, ponešto amura, te patuljasti somić. Treći i četvrti ribnjačić najmanji su površinom i dubinom. Treći je kao stvoren za razbibrigu jer u njemu obitava «sitnarija», babulaje i patuljasti somići. Da se prorijedi «sitnarija» u četvrti ribnjačić ubačen je som i smuđ. Na njemu ribolov zasada nije moguć. U blizini ribnjačića je i bunarčić gdje možete ohladiti svoje omiljeno piće. Ribiči ovdje najčešće love na grunt kratkim prutovima, direktašima te sporadično match tehnikom. Od mamaca najpopularniji je «sendvič» tj.snop mesnih crvića između kojeg se nalazi zrno kukuruza šećerca, dok primama gotovo uopće nije potrebna.

«Ovdje ima još puno posla. Da spriječimo dotok kišnice pomiješane sa pesticidima sa obližnjih polja kukuruza iskopan je odvodni kanal. Plan nam je dovršiti započetu gradnju kućice sa terasom za okrijepu gostiju, te urediti mjesto za roštiljanje. Iako je i sada prilaz automobilom moguć do same vode plan nam je možda još ove godine urediti prilazni, zasada zemljani put, te parkiralište. Drvenim stupovima ogradit ćemo destinaciju te posaditi drveće. Želja nam je napraviti još nekoliko ribnjačića i proširiti postojeće. Jedan od ribnjačića bit će namijenjen za osvježenje pa tko voli slobodno mu «šmuranje». Želja je puno, no volje i vremena ne nedostaje.»-

kaže predsjednik Cupek.

Ribolov je moguć subotom i nedjeljom «od-do» uz upotrebu dva pruta. Sve pa i više od toga možete saznati ako «zvrcnete» predsjednika društva na broj 098/939/1974.

( Kristijan Keglević, 2003. godina )

PRILAZ DO VODE:***(3)

UREĐENOST OBALE I RIBOLOVNIH MJESTA:***(3)

BOGATSTVO RIBOM:****(4)

Odgovori