Trenutno pregledavate Kederaš u duši !

Kederaš u duši !

Daruvarčanina Davora Marošija, još kao šestgodišnjaka, u prvi ribolov, na kanale oko sela Končanica, odveo je danas pokojni otac Franjo. Davor je tada na običan bambus lovio babuške, patuljaste somiće i šarančiće koji su odlično primali vrtne gujavice i žganac od sredine bijelog kruha i žumanca jajeta. Godinu dana kasnije postao je član daruvarske Toplice i ostao joj vjeran do danas. Tada je najviše lovio na destinacijama kojima Toplica gospodari, stajaćicama Jezero i Crnaja. Kao 15-godišnjak započinje sa prvim natjecanjima kao junior i nakon dvogodišnjeg rada uslijedili su prvi rezultati. Naime Davor tada dvije godine zaredom postaje prvak tadašnje zone u kombinaciji ribolov-bacačke discipline. Kao stariji junior počinje loviti na raznim prijateljskim kupovima i natjecanjima unutar županije. Kada je ŠRD Toplica prijavila natjecateljsku ekipu u trećoj plovkaroškoj državnoj ligi istok Maroši se kao mladi senior pridružio natjecateljima Kljaić Željku i Volejnik Venclu. Iste godine postaju prvaci lige i od iduće sezone u drugoj državnoj ligi pridružuje im se Davorin Šourek. Od tada je ekipa Toplice u samom vrhu druge državne lige, među pet najboljih ekipa.Marošijev najbolji pojedinačni rezultat u ligi je četvrto pojedinačno mjesto osvojeno 2004. godine.

– Uklija i babuška najomiljene su mi ribe i uvijek ih rado lovim tehnikom koju najviše volim-direkt prutovima između 2 i 9 metara-kaže Maroši.Davorov količinski rekord na službenim trosatnim natjecanjima je 14700 grama babuški  ulovljenih na Pajinom Viru, a najdraži 13100 grama deverika u složenom B sektoru na jednom od ligaških kola. U ribolovu uklija kratkim direktašem Davor, ako je u dobroj formi, ulovi čak dvanaest ovih ribica u minuti. Najdraže ekipno prijateljsko natjecanje mu je kup Josip Silađi koji redovito organizira Klen iz Čačinaca gdje je ekipa Toplice u sedam godina šest puta pobijedila i u trajno vlasništvo osvojila dva prelazna pehara. U rekreativnom ribolovu Davor voli ribolov grabežljivaca prirodnim i umjetnim mamcima, osobito štuka. Od četiri pjegave ljepotice teže od pet kilograma, koje je ulovio, najvećoj, ulovljenoj na postavu, bilo je 8,8 kilograma. Omiljene vode koje rado pohodi i izvan službenih nastupa su jezera Raminac i Skresovi u Lipiku i Garešnici.

Davor ističe da mu je zbog nedostatka veće tekućice u blizini Daruvara gdje živi, ribolov na ovakvim destinacijama još uvijek težak te da treba odraditi još puno treninga na tekućici, ponajprije polagaljkom, kako bi ovladao ovakvim načinom ribolova. Najveća mu je želja da ekipa Toplice za koju lovi dobrim rezultatom osigura ulazak u prvu državnu plovkarošku ligu… (KRISTIJAN KEGLEVIĆ)

Odgovori