Trenutno pregledavate Kanal pod Ciglenicom

Kanal pod Ciglenicom

Krak rječice Garešnice koji se odvaja prije brane u selu Ciglenica nastavlja tok koji se postepeno od kanalčića širokog tek metar-dva širi do dvanaestak metara. Do kanala se najjednostavije dolazi skretanjem lijevo ( ako dolazite iz pravca Garešnice ) kod seoskog doma u Ciglenici ( dugački, poluzavršeni, cigleni objekt ).

Do kanala vodi improvizirani mostić preko manjeg sporednog kanalčića. Na kanalu koji služi kao ispusni i upusni kanal ribolov je dozvoljen do prve šahte konzumnog ribnjaka koja se nalazi tristotinjak metara nizvodno. Tok kanala nekad je na ovom dijelu bio širok tek pet-šest metara no ove je godine za potrebe obližnjeg ribnjačarstva proširen pa za povišenog vodostaja najčešće tokom proljeća i jeseni ili za vrijeme ispuštanja ribnjaka ima oko petnaestak metara širine. Nažalost, dio koji je proširen nije i produbljen pa to komplicira obavljanje športskog ribolova kao i granje kojeg je kanal prepun.

Ova destinacija svojevrsna je slobodna zona gdje se ne naplaćuje dnevna karta, ali je pojačan nadzor ribočuvarske službe zbog blizine konzumnih ribnjaka.

Kanal je tipična nizinska mutna sporotekućica nastanjena ribama tipičnim za ovakve vode. Kanal je bogat krupnijim patuljastim somićima, babuškama, a nerijetko se ulove šarani i amuri do tri kilograma težine. Od sitne ribe zastupljena je uklija, crvenperka, žutooka, gavčica….U kanalu su sporadično lovljene i štuke kilašice te grgeči do četvrt kilograma.

Ribiči ovdje love dugačkim direktašima ili kratkim štek prutovima na dobri stari grunt. Mamci su čista klasika : gujavice, kukuruz šećerac, mesni crvići, razni žganci…

Za grabežljivce se upotrebljavaju uklije, babuškice i crvenperke. Riba radi najbolje za stabilnog vodostaja ili za vrijeme blagog porasta koji je posebno djelotvoran za vrijeme sušnih ljetnih mjeseci.

Na kanalu najčešće love domaći ribiči kojih nikad nije previše pa svatko može naći svoj kutak i uživati do mile volje u omiljenom hobiju.

Jedina stvarna opasnost ovdje su lovci za vrijeme sezone lova na patke koje love na konzumnom ribnjaku. Tada lovačka sačma pršti na sve strane po obližnjim vrbama u neposrednoj blizini ribolovnih pozicija. Autor članka je za posjeta kanalu svako-malo «zalijegao» jer je baš «naišao» u vrijeme lova na divlje patke, no na svu sreću bez ozbiljnijih posljedica. ( Kristijan Keglević, 2004. godina )

PRILAZ DO VODE:***(3)

UREĐENOST OBALE I RIBOLOVNIH MJESTA:***(3)

BOGATSTVO RIBOM:***(3)

Odgovori