Trenutno pregledavate Matchom i kliznim waglerom na Banovoj

Matchom i kliznim waglerom na Banovoj

Ovaj mjesec deverika (abramis brama danubii) završava sa mrijestom i počinje se aktivnije hraniti. Taj period trajat će gotovo cijelu godinu, no nešto jače u jesen. Kako uspješno loviti deverike do kilograma na Banovskom jezeru i sličnim, dubljim stajaćicama match prutom pomoću kliznog waglera?

PRUT I KOTUR Za ovakav ribolov najbolje će odgovarati duži match prut (4,2 ili 4,5 metara). On mora biti finiji, izbačaja do 15 grama. Poželjno je da kotur bude manji, bržeg prijenosa, najmanje 5:1! Kapacitet kalema trebao bi biti barem 100 metara strune 0,20 mm (veličina kotura 20). Iako se za ovakav ribolov obično upotrebljavaju koturi stražnje kočnice to nije pravilo jer jednako dobro može poslužiti i kotur prednje kočnice kakav se obično koristi u ribolovu umjetnim mamcima (varalicama).

STRUNA, PREDVEZ, UDICA, WAGLER Struna za ribolov deverika ne mora biti deblja od 0,16 mm, s nešto tanjim predvezom, primjerice 0,14 mm ili još tanji, sve do 0,10 mm. Dovoljno je da predvez bude dugačak otprilike 35-40 centimetara. Možda se ovakva „debljina“ strune, a pogotovo predveza čini malom no u rukama malo iskusnijeg ribolovca koji vještije barata kočnicom kotura moguće je bez problema izvući ribe teške i nekoliko kilograma. Za ove „naše“, do kilograma neće biti ni najmanjih problema. Obično se upotrebljavaju udice veličine 16-20! Ribolov kliznim waglerom u ovakvom ribolovu je nužan jer se lovi na dubinama većim od dužine pruta. U našem slučaju riječ je o sistemu napravljenom od osnovne strune 0,16 mm, predveza dužine 40-ak centimetara debljine 0,10 mm, udice 16-ice, vrtilice koja spaja osnovnu strunu i predvez, zrna olova iznad predveza, 30-ak centimetara višlje još jednog zrna olova, 40-ak centimetara višlje grupe olovaca iznad kojih se nalazi torpila iznad koje se nalazi još jedno zrno olova 50-ak centimetara višlje, zatim perlice iznad i ispod waglera (donja sprečava da wagler ne udara direktno na zrno olova i oštećuje oko waglera, a gornja da se ne bi dogodilo da wagler prođe preko stopera jer katkad se događa da je oko waglera šire od stopera) te dva stopera iznad waglera (u našem slučaju wagler 6+6 grama dodatnog opterećenja) napravljena od strune deblje od osnovne strune. Wagler je otežan olovom tako da tek koji milimetar viri iznad površine vode. Nije lako tako plovak promatrati satima na većoj daljini, ali zato na kontru kada krene griz ne treba čekati dugo, tek koji tren. Opterećenje je vrlo važno i zato da mamac drži mirno na mjestu, osobito u jezerima gdje su vodena strujanja česta i jaka i pomiču mamac „amo-tamo“. To posebno vrijedi za krupnije deverike koje su opreznije i „mamac u pokretu“ doživljavaju sumnjičavo.

AKCIJA Nakon što izvršite sve potrebne predradnje (složite stolac, nosač pruta, sklopite prut…sve još jednom provjerite) možete započeti sa ribolovom deverika. Iako deverika rado uzima kruh, kockice krumpira, kukuruz šećerac… na Banovskom jezeru najboljim mamcima su se pokazali mesni crvići i verdevasi (ličinke većih komaraca). Nakon što mamce prezentirate na zamišljenu poziciju možete početi praćkati primamu što preciznije, neposredno prije plovka. Početno hranjenje sastoji se od 30-ak kugli (velike onoliko koliko stane u stisnutu ruku) hrane. Ona mora biti kompaktna, relativno tvrda da se kugle u dodiru s vodom ne raspadnu već da cijele „legnu“ na dno i polako se otvarajući „dovlače“ deverike. Poželjno je još napraćkati i 20-ak kugli zemlje pomiješane sa fujem (ličinke malih komaraca). Već nakon 20-ak minuta trebao bi uslijediti prvi griz. Griz deverike poseban je i razlikuje se od drugih riba. Naime, deverika obično „nadigne“ plovak i to je trenutak za kontru. Nakon što je dovučemo do obale (deverika pa čak i ona najkrupnija je slab borac) potrebno ju je pažljivo prihvatiti podmetačem, najbolje onim dugačke drške kakav koriste plovkaroši natjecatelji. Kako je drška takvog podmetača iznimno lomljiva „umreženu“ ribu potrebno je spremiti na obalu povlačenjem podmetača iza sebe, a ne nadizanjem. Nakon što uslijede daljnji grizevi potrebno je ne zaboraviti primamljivati kontinuirano, otprilike svakih nekoliko minuta pokoja kugla zemlje pomiješana sa fujem. Osim deverika na hranjenu poziciju stići će i druge ribe poput patuljastih somića, bodorki, babuški… ali će se njih vjerojatno uloviti manje od ciljane ribe. Nakon svake ulovljene ribe potrebno je provjeravati mamce koji moraju biti stalno živahni i friški. Za nekoliko sati može se, ovisno o veličini deverika, uloviti i desetak kilograma, pa i više. Obično se radi o primjercima teškim u prosjeku do pola kilograma među kojima se često nađu i krupnije „šlape“, kako ih ribolovci rado nazivaju, teže od kilograma, pa čak i dva! Deverike rijetki ribolovci zadržavaju, jer ona je športska riba mesa punog kostiju, koja se poslije ribolova i fotografiranja vraća natrag. (KRISTIJAN KEGLEVIĆ)

VIŠE O DEVERICI! Deverika je riba iz velike porodice šarana i može narasti do čak pet kilograma težine. Mrijesti se u proljeće u plitkoj vodi gdje polaže ikru na vodeno raslinje. Živi u mirnijoj vodi- ribnjacima, rukavcima, sporotekućim kanalima, jezerima, mirnim mjestima u rijeci….Jatna je riba! Obično se lovi na plovak, no odlično se može loviti i na dnu hranilicom. Odličan je mamac za grabežljive ribe, poput soma ili smuđa! Tijelo joj je sluzavo pa je u ribolovu deverika dobro pri ruci imati poveću krpu ili kanticu sa vodom za obrisati ili isprati ruke! (K.K.) Tehniku ribolova demonstrirao je Dejan Vondrak iz Pakraca, prvoligaški plovkaroški natjecatelj i višestruki reprezentativac!

Odgovori