Trenutno pregledavate Grgeč i klen na rječicama i potocima

Grgeč i klen na rječicama i potocima

Dosadio Vam je stacionarni ribolov?Vaša urođena strast za ribolovom privremeno se pretvorila u monotoniju gdje se iščekivanje «miga» plovka ili alkice oteglo u vječnost?Ako baš i ne patite za nekim kapitalcem,a «moving» Vam je u krvi onda je ovo članak za Vas. Potoci ili rječice koji «kontaktiraju» sa većim vodotokom česte su «izletničke» destinacije ribama iz većeg vodotoka koje u potrazi za hranom «lunjaju» po potocima usput grabeći sa površine nesretne kukce prije nego utaže glad «papajući» jata sitnih riba.Naravno mislim na klena i grgeča čiji životni prostor i navike se često isprepliću. Ribolov prirodnim mamcima na ovakvim mjestima je veoma težak zbog plitke,često bistre vode,gustog vrbovog šiblja i teškog pristupa terenu gdje su ribiči tek sporadični.Uostalom teško je slijediti neumoljive grgeče i lukave klenove sa ohoho opreme za stacionarni ribolov.

Pribor

Za ribolov na ovakvim terenima odgovarat će spin iliti blink prut težine bacanja do dvadeset grama.Dužina pruta između 2,1 i 2,7 metara zadovoljit će većinu situacija na vodi.Uz ovakav fin prutić ide i odgovarajuća mašinica prednje kočnice, veličine 20, prijenosa najviše 1:5,2.Pedestak metara kvalitetne spin strune 0,20mm prilagođene boji vodotoka sasvim je dovoljno da umori ribu pristojne veličine. A mamci?Netko je spomenuo mamce! Nezamjenjivi na ovakvim mikrolokacijama su obični leptiri veličine 0,1 i 2 srebrnog,zlatnog,crvenog i «buba mara» krilca.U uži izbor svakako ulaze proizvodi francuskog Mepps-a i hrvatske Idra-e. Spoj varalice i strune neka bude mala tamna vrtilica sa kopčom.

Akcija

Nakon što obučeni u stilu sa prirodom stignete na potok ili rječicu «prošmucajte» se kojih stotinjak metara i «ukibicirajte» «najsumnjiviju» poziciju. Vodi prilazite tiho usput pazeći na prut «spreman na gotovs» koji se nalazi u Vašoj ruci.Prema bistrini vode odredite boju mamca(u bistroj tamniji i obratno). Započnite sa ribolovom prezentirajući mamac na sva izgledna mjesta:prijelaze iz plitkog u duboko,tik uz vrbovo šiblje,uz vodenu vegetaciju,uz nagomilano granje i razni otpad,u uvalice,na prijelazu brzog i mirnog toka,gdje voda «vrti»…Varalicu plasirajte tri puta na istu poziciju povlačeći je tik uz površinu,u srednjem sloju vode i naravno pri samom dnu.Više puta će grgeč slijediti varalicu,ali je neće «lapiti».Tada je potrebno cimnuti vrhom pruta što vjernije oponašajući uplašenu ribicu ili promijeniti varalicu i u roku «odmah» je vratiti na mjesto «nesporazuma».Može se dogoditi da klen ili grgeč netom nakon uzimanja umjetnog mamca jednostavno otpadnu sa udice.Zato stalno provjeravajte oštrinu udica noseći u kutiji sa varalicama i komadić «šmirgl» papira. Ako na jednom mjestu ne ulovite ništa nakon nekoliko zabaca ili možda klena koji se srčano borio obavezno se preselite na drugo mjesto.Klen je iznimno oprezan i lukav i samo o Vašoj umješnosti ovisi da li će njegova proždrljivost nadvaladati njegovu lukavost.Samo o mašti i kreativnosti ovisi koliko ćete života «udahnuti» u malene leptire.To je uz upornost ustvari formula za uspjeh.Više puta će nam prezentaciju mamca na zamišljeno mjesto sprečavati vrbe koje su se nadvile nad vodom.Tada se sagnite,prebacite preklopnik kotura, oprezno nategnite trokuku držeći je isključivo na najdonjem neoštrom dijelu i jednostavno poput praćke ispalite mamac na toliko željenu poziciju.Ako se poklopi mjesto i vrijeme za sat-dva ribolova ulovi se i deset-petnaest riba.Klenovi su obično teški 300-400 grama,a «grge» rijetko prelaze veličinu dlana. Ako na «Vašem» potoku ili rječici prevladavaju krupniji primjerci natjecateljski pothvatač duge drške trebao bi biti sastavni dio ribičkog arsenala.

Odgovori