Trenutno pregledavate “Englezom” u plićini

“Englezom” u plićini

Ribolov match prutom ili popularno «Englezom» nazvan po njegovim tvorcima zadnjih 20-ak godina doživljava pravu ekspanziju. Prvi su ga koristili profi natjecatelji u disciplini «lov ribe udicom na plovak» dosežući plovkom( waglerom ) daljine kojih se ne bi posramili ni dugogodišnji gruntaši. Uostalom match prut je specijalno dizajniran i namijenjen isključivo ribolovu plovkom. Tim vitkim, elastičnim prutom u kombinaciji s koturom brzog prijenosa i plitkog kalema ulovljeno je puno riba, nerijetko i krupnijih od desetak kilograma,iako se rijetko upotrebljava struna deblja od 0,18 mm.

Tajna je u mekoj vršnoj akciji pruta, kvalitetnoj i odlično podesivoj kočnici kotura i naravno određenom iskustvu. Rijetki napredni rekreativci želeći biti u trendu koristili su ga više sramežljivo zazirući od oštrih komentara kolega kojima je bilo neshvatljivo da se krupne ribe mogu loviti vrlo uspješno tako krhkim priborom.

Užitak borbe s krupnom ribom koja pod ovakvim priborom djeluje još veća i snažnija je ona dodatna draž koja je uvjetovala ogromnu popularnost ove tehnike kod ribiča oba profila.

Match prutove, namijenjene prvenstveno stajaćicama,u svom programu nude gotovo svi proizvođači ribolovne opreme.

Iako početna dužina ovakvih prutova iznosi 3,6, a krajnja 4,5 metara oni se iznimno proizvode sve do 6 metara dužine. Obično se proizvode u trodijelnoj i četverodijelnoj verziji kao štek prutovi, a ponegdje se nude u teleskop verziji.

Match prut možemo rabiti u ribolovu različitih vrsta riba i u različitim situacijama. Iako se njime najčešće lovi tzv. bijela riba njime možemo uspješno loviti i grabežljivce poput npr. grgeča ili smuđa. Možemo ga koristiti na tekućicama gdje duži match prut može zamijeniti bolognes prut pri lovu krupnije ribe štopanjem. Uspješno se koristi u dubokoj stajaćoj vodi i u plićini.

U PLIĆINI ?

Da, u plićini gdje voda rijetko prelazi pedesetak centimetara. Iako su ovakva mjesta veoma bogata ribom ribolovci ih nekako izbjegavaju. Glavni razlozi su plitka voda za koju vjeruju da je najsličnija ribolovu u bunaru, puno prirodnih prepreka i što tiši ribolov koji traži punu koncentraciju ribiča svo vrijeme trajanja ribolova.

PRIBOR

Za ribolov u plićini potreban je običan match-prut mekšeg vrha i dužine bar 3,9 metara. U kompletu s prutom ide rolica veličine 20 na koju naslažite stotinjak metara kvalitetne tonuće strune 0,16 ili 0,18 mm.

Predvez dužine 40-ak cm, na koji treba biti svezana jača udica veličine 12, neka bude nešto slabiji od osnovne strune ( da se spriječi gubitak cijelog sistema prilikom kvačenja prirodne prepreke ).

Za ovakav ribolov najpogodniji su kratki nulirani wagleri ( do 5 grama ) kojima nije potrebno dodatno otežanje. Najbolje se reguliraju pomoću originalnog držača.

AKCIJA !!!

Kada stignete na ribolovnu poziciju odredite buduće hranjeno mjesto pomoću nekog prirodnog orijentira ( deblo, grana, vodeno bilje…). Daleko zabacivanje od obale uopće nije potrebno jer se riba lovi uspješno već petnaestak metara od obale.

Nakon što odredite prirodni orijentir desetak kugli polusuhe primame ( da se može oblikovati, ali da se u dodiru s površinom raspada i polako tone prema dnu ) veličine naranče «servirajte» rukom ili praćkom  što preciznije na zamišljenu poziciju.

Match prutom prebacite istu, potopite vrh pruta i s nekoliko brzih okretaja ručice kotura potopite tanku strunu. Ako je dan vjetrovit, a voda nemirna vrh pruta neka svo vrijeme ribolova bude uronjen u vodu.

Proljeće je, pa riba rado uzima sve mamce. Možete koristiti kukuruz šećerac, mesne crviće, tanke stajske gujavice…ili kombinaciju istih. Ako u prvih 15-ak minuta ne uslijedi griz okrenite lagano, dva puta ,ručicu kotura. Tada će mamac lagano zatitrati, neopterećen olovom, gotovo prirodno kroz vodu. Postupak ponavljajte do prvih riba. Nakon prvih nekoliko ulova, što preciznije dohranjujte zamišljenu poziciju da zadržite ribu u vašoj blizini. Pogotovo ako je blizu vas još ribolovaca koji možda love na isti način. Budite što tiši i nemojte se suvišno i bez razloga kretati obalom. Nadohvat ruke neka bude sav potreban pribor. U plićini riba odlično grize kada je manji pritisak ribiča ( iako ih nikad nije previše ) i sve do prvih niskih temperatura.

Obično se love babuške i deverike od 0,5-1 kg i šarani i amuri do tri kilograma težine. Sa babuškama i diverima pri zamaranju i izvlačenju neće biti većih poteškoća dok će se šaran ,a posebno amur pošto-poto htjeti osloboditi oštre udice.

Zato je važno da kočnica kotura bude otpuštena tek toliko da riba ne može prekinuti strunu, dok vi istovremeno manevrirate prutom ne dopuštajući ribi da prirodne prepreke iskoristi kao svoje saveznike. Upotreba velikog podmetača se podrazumijeva.

Uz svo iskustvo i ovdje sreća igra veliku ulogu. Uostalom kao i u svemu u životu.

Odgovori